Conform legilor existente, fiecare automobil trebuie sa aiba Inspectia Tehnica Periodica – sau in termeni simpli ITP-ul valabil – pentru a avea posibilitate de a fi utilizat pe drumurile nationale. Prin folosirea a unor aparate speciale va fi testata functionalitatea celor mai importante sisteme ale autovehiculului, ca si transmisia, directia sau franare, dar si sistemul de iluminare, sau noxele emise prin utilizarea motorului. Suplimentar, va fi testata si securitatea masinii, spre exemplu integritatea caroseriei si a anvelopelor.
Cei care nu promoveaza inspectia pierd dreptul de a folosi masina pe drumurile publice. Atunci cand sunteti oprit de catre politie si inspectia tehnica este expirata, veti fi sanctionat cu o amenda usturatoare, si va fi retinut certificatul de inmatriculare pana la remedierea problemei.
Care este pretul pentru realizare?
Inspectia Tehnica Periodica se poate realiza doar intr-un service care detine autorizatie de la RAR – o statie ITP Pitesti. Acestia este obligata sa detina aparatura de ultima generatie, si de asemenea sa aiba certificarile necesare in vederea realizarii verificarilor obligatorii. De asemenea, cei care fac verificarile sunt la randul lor controlati printr-o platforma online si video de catre RAR, si orice autovehicul exista posibilitate sa fie retinut pentru a fi verificat din nou. Pretul pentru realizarea unui ITP este una variabila, si orice atelier auto il stabileste de la sine. Acesta depinde de categoria de autoturism si de locul in care sunteti. Este de asteptat sa platiti intre 120 si 180 de lei.
Ce documente sunt necesare?
Daca ati decis sa realizati ITP-ul, in afara de realizarea unei programari, veti avea nevoie si de urmatoarele documente:
- Cartea/Buletinul de identitate a persoanei care se prezinta la statie;
- Certificatul de inmatriculare al masinii (talonul) – original;
- Asigurarea RCA valabila;
- Cartea de identitate a masinii (CIV) – in copie, daca autovehiculul este in leasing.
Ce sanctiuni vor primi cei care circula cu un ITP auto expirat?
In cazul in care suntem surprinsi folosind un autoturism cu verificarea expirata, o astfel de incalcare a legii este asimilata folosirii unui autoturism care nu este inmatriculat pe drumurile publice. In concluzie, intr-o astfel de situatie ni se vor retine placutele de inmatriculare, certificatul de inmatriculare, si vom fi amendati contraventional.
In acest fel, nu vom mai avea posibilitatea de a pleca masina in cauza, si va trebui sa apelam la o platforma. Pentru a avea posibilitate de a conduce din nou cu masina, trebuie sa mergem la RAR, unde se va face o inspectie in detaliu a autoturismului pentru a obtine vizei.
O asemenea contraventie se sanctioneaza in acest moment cu 9-20 de puncte amenda. Asadar, amenda va fi cuprinsa intre 1300 si 2900 de lei. Daca continuam sa conducem masina dupa ce am primit o sanctiune din acest motiv, amenda urmatoare incepe de la 2600 de lei.
Cat de des trebuie facut?
Din punct de vedere al autovehiculelor noi, ITP-ul se reinnoieste prima data dupa 3 ani din momentul construirii autovehiculului. Ulterior, vom merge pentru verificare din 2 in 2 ani pentru autoturismele cu o vechime de pana in 12 ani si tot la 1 an in cazul celor cu o vechime de peste 12 ani. Fiecare problema grava sau acelea care reduc nivelul de siguranta in trafic va reprezenta un motiv intemeiat pentru a fi refuzat la statia ITP Pitesti.