Conform legilor in vigoare, oricare automobil este obligat sa detina Inspectia Tehnica Periodica – sau mai bine zis ITP-ul valabil – pentru a avea posibilitate de a fi condus pe drumurile publice. Prin utilizarea a mai multor echipamente speciale va fi testata functionalitatea tuturor sistemelor vitale ale autovehiculului, precum transmisia, directia sau franare, precum si sistemul de lumini, sau noxele emise prin utilizarea motorului. Suplimentar, va fi controlata si siguranta autovehiculului, spre exemplu starea fizica a caroseriei sau a rotilor.
Cei care nu promoveaza inspectia nu vor mai avea voie sa utilizeze automobilul pe drumurile publice. In cazul in care se intampla sa fiti oprit de catre organele de control si inspectia tehnica este expirata, veti fi sanctionat cu o amenda destul de mare, si va fi retinut certificatul de inmatriculare pana cand rezolvati problemele.
Care este costul efectuarii?
Inspectia Tehnica Periodica se efectueaza doar printr-un service are autorizatiile necesare emise de la RAR – o statie ITP Satu Mare. Compania este obligata sa detina echipamente de ultima generatie, si de asemenea sa beneficieze de certificarile necesare pentru a putea realiza verificarile necesare. De asemenea, acestia sunt la randul lor urmariti cu un program online si prin camere video de catre RAR, si orice autovehicul se poate sa fie oprit pentru a fi verificat din nou. Taxa pentru realizarea unui ITP variaza foarte mult, si fiecare service il hotaraste cum doreste. Pretul depinde de tipul de automobil si de locul in care sunteti. Verificarea costa in general intre 120 si 180 de lei.
De ce documente veti avea nevoie
Daca a venit momentul sa efectuati verificarea ITP, pe langa o programare prealabila, veti avea nevoie si de urmatoarele documente:
- Cartea/Buletinul de identitate a persoanei care se prezinta la statie;
- Certificatul de inmatriculare al masinii (talonul) – original;
- Asigurarea RCA valabila;
- Cartea de identitate a masinii (CIV) – in copie, daca autovehiculul este in leasing.
Ce sanctiuni vor primi cei care circula cu un ITP auto expirat?
In cazul in care suntem surprinsi conducand un autovehicul cu verificarea depasind perioada de valabilitate, o asemnea incalcare a legii este asemanata conducerii unui autoturism neinmatriculat pe soselele publice. Asadar, intr-o asemenea situatie ni se vor retine placutele de inmatriculare, certificatul de inmatriculare, si vom primi o amenda.
Astfel, nu vom mai putea continua sa conducem autoturismul, si este necesar sa chemam o platforma. Pentru a putea conduce din nou cu autoturismul, va trebui sa ne prezentam la RAR, unde va fi realizata o verificare cu mare atentie a masinii in vederea obtinerii vizei.
Aceasta incalcare a legii se sanctioneaza in acest moment cu 9-20 de puncte amenda. Asadar, sanctiunea va avea o valoare intre 1300 si 2900 de lei. Atunci cand continuam sa folosim autovehiculul dupa ce am primit o sanctiune in acest sens, urmatoarea amenda va fi de minim 2600 de lei.
La ce intervale trebuie facut?
In situatia autovehiculelor noi, ITP-ul se verifica prima data la 3 ani din momentul fabricarii autovehiculului. Ulterior, va trebui sa mergem pentru innoire la fiecare 2 ani pentru autoturismele de cel mult 12 ani si tot la 1 an pentru cele mai vechi de peste 12 ani. Fiecare defectiune semnificativa sau care pune in pericol siguranta in trafic este considerat un motiv satisfacator pentru a fi refuzat la statia ITP Satu Mare.