Conform legilor existente, orice autovehicul este obligat sa aiba Inspectia Tehnica Periodica – sau mai bine zis ITP-ul in perioada de valabilitate – pentru a avea posibilitate de a fi utilizat pe soselele publice. Prin folosirea a unor echipamente de specialitate va fi testata buna functionare a sistemelor de baza ale autovehiculului, cum ar fi transmisia, directia sau franare, precum si sistemul de lumini, sau noxele poluante emise prin utilizarea motorului. Suplimentar, va fi verificata si securitatea autovehiculului, respectiv functionarea anvelopelor si integritatea caroseriei.
Cei care nu trec inspectia pierd dreptul de a folosi automobilul pe soselele publice. Daca sunteti tras pe dreapta de catre politie si inspectia tehnica este expirata, veti fi sanctionat cu o amenda semnificativa, si certificatul de inmatriculare se va retine pana la rezolvarea problemei.
Ce tarife se platesc pentru obtinere?
Inspectia Tehnica Periodica se poate realiza doar printr-un service are autorizatiile necesare emise de la RAR – o statie ITP sector 5. Firma este obligata sa aiba aparatura de ultima generatie, si in plus sa beneficieze de certificarile necesare pentru a putea realiza verificarile necesare. Mai mult, cei care fac verificarile sunt si ei urmariti online si video de catre RAR, si orice autovehicul se poate sa fie oprit pentru o reverificare. Tariful pentru efectuarea unui ITP nu este una fixa, si fiecare statie il hotaraste de la sine. Acesta va fi influentat tipul de automobil si de locul in care se realizeaza. Verificarea costa in general intre 120 si 180 de lei.
Ce acte trebuie pregatite?
Atunci cand vreti sa faceti ITP-ul, in afara de realizarea unei programari, trebuie sa prezentati si urmatoarele acte:
- Cartea/Buletinul de identitate a persoanei care se prezinta la statie;
- Certificatul de inmatriculare al masinii (talonul) – original;
- Asigurarea RCA valabila;
- Cartea de identitate a masinii (CIV) – in copie, daca autovehiculul este in leasing.
Ce sanctiuni riscati cand conduceti avand un ITP auto expirat?
Daca suntem opriti conducand un automobil cu verificarea expirata, o astfel de nerespectare a reglementarilor legale este egala folosirii unui autoturism care nu este inmatriculat pe soselele publice. Acestea fiind spuse, in aceasta situatie ni se vor retine placutele de inmatriculare, certificatul de inmatriculare, si vom primi o amenda.
Astfel, nu vom mai putea continua sa conducem la volanul masinii, si este necesar sa chemam o platforma. Pentru a putea conduce din nou cu autoturismul, este obligatoriu sa ne prezentam la RAR, unde se va realiza o verificare in detaliu a masinii in vederea dobandirii vizei.
O astfel de contraventie este sanctionata in acest moment cu 9-20 de puncte amenda. In acest fel, sanctiunea va avea o valoare intre 1300 si 2900 de lei. Daca insistam sa conducem autoturismul dupa ce am fost deja sanctionati in acest sens, noua sanctiune va fi de cel putin 2600 de lei.
La ce intervale trebuie facut?
In situatia autoturismelor noi, ITP-ul se reinnoieste prima data dupa 3 ani din momentul fabricarii autovehiculului. In continuare, va trebui sa mergem pentru testare la fiecare 2 ani pentru autoturismele cu o vechime de pana in 12 ani si tot la 1 an pentru acelea mai vechi de peste 12 ani. Oricare problema grava sau care pune in pericol siguranta in trafic reprezinta un motiv suficient pentru a nu trece testul de la statia ITP sector 5.