In conformitate cu legile valabile in acest moment, oricare autoturism trebuie sa aiba Inspectia Tehnica Periodica – sau in termeni simpli ITP-ul in perioada de valabilitate – pentru a avea posibilitate de a fi utilizat pe soselele administrare public. Prin folosirea a unor aparate de specialitate va fi verificata functionalitatea celor mai importante sisteme ale autoturismului, cum ar fi directia sau franarea, dar si sistemul de lumini, sau noxele poluante emise de catre motor. In plus, va fi controlata si securitatea autovehiculului, spre exemplu integritatea caroseriei si a anvelopelor.
Persoanele care nu promoveaza inspectia pierd dreptul de a folosi automobilul pe soselele publice. In cazul in care se intampla sa fiti verificat de catre organele de control si inspectia tehnica este expirata, veti fi sanctionat cu o amenda semnificativa, si certificatul de inmatriculare se va retine pana la rezolvarea problemei.
Care este pretul pentru realizare?
Inspectia Tehnica Periodica se efectueaza doar intr-un service autorizat in mod legal de catre cei de la RAR – o statie ITP Tulcea. Compania trebuie sa detina echipamente de ultima generatie, si in acelasi timp sa aiba certificarile necesare pentru a putea realiza verificarile necesare. De asemenea, acestia sunt la randul lor urmariti printr-o platforma online si prin camere video de catre RAR, si orice autoturism exista posibilitate sa fie retinut pentru o reverificare. Taxa pentru obtinerea unui ITP nu este una fixa, si orice atelier auto il stabileste cum doreste. Acesta este in directa legatura cu tipul de automobil si de ziua in care se realizeaza. Pretul verificarii este cuprins intre 120 si 180 de lei.
De ce documente veti avea nevoie
Daca a venit momentul sa efectuati verificarea ITP, in afara de realizarea unei programari, va trebui sa pregatiti si urmatoarele documente:
- Cartea/Buletinul de identitate a persoanei care se prezinta la statie;
- Certificatul de inmatriculare al masinii (talonul) – original;
- Asigurarea RCA valabila;
- Cartea de identitate a masinii (CIV) – in copie, daca autovehiculul este in leasing.
Ce sanctiuni riscati cand conduceti avand un ITP auto expirat?
Atunci cand suntem surprinsi utilizand un autovehicul cu verificarea depasind perioada de valabilitate, o astfel de contraventie este egala folosirii unui autovehicul neinmatriculat pe drumurile publice. Asadar, intr-o asemenea situatie ni se vor retine placutele de inmatriculare, certificatul de inmatriculare, si vom fi sanctionati cu amenda.
Asadar, nu vom mai putea continua sa conducem la volanul masinii, si vom avea nevoie de o platforma. Pentru a reprimi dreptul de a circula din nou cu autovehiculul, este obligatoriu sa ne prezentam la RAR, unde se va face o inspectie cu mare atentie a autoturismului in vederea dobandirii vizei.
O astfel de incalcare a legii se sanctioneaza in momentul de fata cu 9-20 de puncte amenda. Asadar, amenda va fi cuprinsa intre 1300 si 2900 de lei. Daca insistam sa utilizam masina dupa ce am fost deja sanctionati din aceasta cauza, noua sanctiune va fi de cel putin 2600 de lei.
La ce intervale trebuie facut?
Din punct de vedere al autoturismelor noi, ITP-ul se va face din nou la 3 ani din momentul fabricarii masinii. Dupa aceea, va trebui sa mergem pentru innoire tot odata 2 ani pentru autoturismele care nu au mai mult de 12 ani si anual pentru cele mai vechi de peste 12 ani. Fiecare problema importanta sau cele care afecteaza siguranta in trafic este considerat un motiv satisfacator pentru a fi refuzat la statia ITP Tulcea.